Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Sharing...

Friday, October 17, 2008
Ni ada tip untuk mereka-mereka yang mempunyai masalah dengan RAM atau ke 'slow' an komputer atau laptop- laptop. Sebenarnya kita boleh menggunakan memory dari hardisk untuk digunakan pakai sebagai RAM. Tak semua yang tahu bagaimana nak settingkannya dan mungkin ramai yang dah tahu buat. Tak kisah la, janji rock kan? Caranya ialah:

  1. dengan menggunakan mouse, klik kanan apabila cursor berada di My computer.
  2. pilih properties
  3. klik advance
  4. pilih performance
  5. di performance klik setting
  6. kemudian pilih advance
  7. di advance sila pilih virtual memory
  8. di kotak virtual memory klik change
  9. pilih custom size
  10. kemudian set kan initial dan maximum size yang dicadangkan!
  11. Lastly, klik set.
Jadi, memory pc atau laptop anda akan bertambah. Senangkan?

Untuk apa-apa masalah atau pertanyaan, sila komen didalam blog ini. Terima kasih.

5 comments to Sharing...:

Dani said...

Salam Bro,
nk minta tlg survey2 atau tanya kot2 ada member yg jual komputer..aku ingat nak beli Pc..budget around 2K la coz nk yg bgs skit..nie ada specs yg aku plan..kalau ikutkan harga mesti dah over budget nie, kalau ada sugesstion lain kalau around budget no prob..
Intel Core 2 Quad Q9450 Processor (2.66GHz 12MB 1333FSB LGA775 45nm)
4GB DDR2 1066 PC8500 Corsair Dominator (2X2GB)
(4X in CrossFire) ATI Radeon HD 4850 HTDI/512M DDR3 PCI-E Video Card
500GB Seagate Barracuda SATA 7200RPM 32MB
1000W Antec TruePower Quattro TPQ-1000 ATX12V v2.2 and EPS12V PSU
Asus 20x DVDRW Double Layer Drive with LightScribe SATA Interface
Asus BC-1205PT 12x DVDRW and 5x Blu-Ray DVD-ROM Combo Drive SATA Interface
Logitech Internet Keyboard & Optical Wheel Mouse USB+PS/2 - Black
OS Vista Home Premium
yg pntg bagus untuk gaming la k
Keep me updated K

Dani said...

lupa plak utk monitor nie plan aku 19'' Samsung SyncMaster 931BW 2ms Gaming Monitor

Faizal said...

Dani my friend...

With 2k, I don't think you will get this kind of specs for your pc. Emm..why don't you come down to Kl, bring at least 2.5k then we'll talk. I heard you can get Dell Quad core at Rm 2900.

aliya said...

Salam zal,
Ada idea camner nak handle Kelab Komputer? Aktiviti apa? I kena la untuk tahun depan.

Faizal said...

buat t'shirt
buat pertandingan- create poster...
ajar buat graphic..guna photoshop
computer maintenance..semua ada dlm modul ICT form 4.

Good Luck!

Flying with a dream...

Flying with a dream...
lovely...