Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Air Terjun...

Tuesday, October 16, 2012

Halo...

Tuesday, October 2, 2012

SMARTDAV

Nak share satu antivirus ni...smartdav. Boleh dikatakan satu software antivirus yang ringan dan...best! hahahaa... meh cuba download kat sini...



bagi yang tak suka nak scan pendrive...smartdav ni akan automatik scan pendrive apabila dicucuk ke laptop atau pc anda. Kalau nak lagi bes..beri sedikit sumbangan ke website smartdav dan muat turun smartdav pro...lagi banyak benda tambahan dari versi percumanya...

Kebebasan bersuara @ Free Speech?

Thursday, September 27, 2012
Apa nak jadi dengan dunia sekarang ni pun tak tahulah. Ada saja pihak yang suka suki nak menghina agama dan mengguris perasaan muslim yang dianuti berbilion-bilion manusia ini. Belum pun habis dengan isu karikatur Rasulullah, kita dikejutkan dengan filem yang menghina Rasulullah pula. Itu diluar negara, di dalam negara juga tak kurang hebatnya. Ada pihak mempertikaikan semangat dan sikap cintakan Rasulullah dengan mengatakan demonstrasi dan tunjuk perasaan oleh orang Islam dinegara ini sebagai membuang masa dan remeh. Perghhh....menyirap darah apabila membaca kenyataan tu. Baru-baru ni ada lagi manusia yang cuba menaikkan darah orang Islam dinegara ini dengan mengeluarkan kenyataan yang betul-betul boleh menimbulkan ketegangan sehinggakan dah ada individu yang membuat satu page " Kami anti ...." lihat disini di laman sosial Facebook. Apa sebenarnya yang mereka mahukan? Adakah mereka ini tidak tahu sensitiviti masyarakat di Malaysia? Setakat ini rasanya tak pernah ada orang Islam mengeluarkan kenyataan menghina agama lain. Inilah hasil dari kebebasan bersuara yang dilaung-laungkan itu. Tanpa pengawasan dan sekatan perkara sebegini akan berterusan dan akan menjadi bertambah parah. Hillary Clinton juga menegaskan Amerika tidak dapat berbuat apa-apa terhadap Sam Bacile yang dipercayai pengarah filem "Innocent of Muslims" itu kerana kebebasan bersuara yang diamalkan di sana. WTF? Alasan yang rasanya cuba memenangkan rakyatnya dan satu cara bagi menunjukkan sikap Amerika terhadap Islam.

Cara memadam akaun FB ...

Wednesday, September 26, 2012


Cara Repot Akaun Facebook Orang Yang Telah Meninggal Dunia


Assalamualaikum, mungkin ada di antara kawan-kawan  yang telah kehilangan ahli keluarga, saudara mara atau sahabat tetapi akaun Facebook nya masih aktif dan terus terbiar tanpa diuruskan lagi..




Ok, bagi memadam akaun facebook si gemulah, ini adalah satu cara melakukannya....


2. Taip nama arwah (seperti tertulis di facebook)
~Contoh nama fb akaun arwah “Hamba Allah”

3. Masukkan email dia :
~Contoh email fb arwah : “hamba_allah@yahoo.com

4. Masukkan Link dari akaun facebook arwah
~Contoh link fb arwah : http://www.facebook.com/hambaaaAllah
~Contoh kedua :

https://www.facebook.com/profile.php?id=10000324823758232525


5. Pilih salah satu
~Immediate family (spouse, parent, sibling, child)
~Extended family (grandparent, aunt, uncle, cousin)
~Non-family (friend, co-worker, classmate)
~Other

6. Bukti Kematian

7. Akhir sekali tick pada Memorialize account .. tekan send / hantar ..Selesai

–> Mohon kongsikan entri ini untuk pengetahuan dan kebaikan bersama :)



Nota: post ini  diambil dari :http://adf.ly/DB7J1

Free Adobe CS5 eBook

Saturday, September 22, 2012

Free Adobe CS5 eBook? Yes, it’s true.

Mr. Richard Harrington, I salute you.
Richard Harrington has done the world a Big Huge Good Thing with his recent release of a 100% FREE CS5 Creative Suite Tips & Tricks eBook (PDF) which will help us all Get More Done withAdobe’s Creative Suite CS5.
You CAN haz cheezeburger.
EBook in hand, you’ll be ready to explore the creative possibilities of DSLR video editing with Adobe’s Creative Suite 5 software bundle; it’s loaded with tips and tricks for helping you navigate the mind-bending plethora of creative calamity that awaits in the  Creative Suite CS5.
This wondrous gift, like happiness, is not something you can buy. Why?  Because it’s Free.
In that, might I mention legal, too?  Let’s check out what’s under the hood:
  • Working in the timeline of Adobe Premiere Pro
  • Get more done with Adobe Photoshop
  • Get organized with Adobe Bridge
  • Working with audio
  • Adobe After Effects Advanced techniques
  • Good shooting practices and Production Techniques
  • Sharing and publishing your video
Do yourself a favor and download a copy of Richard Harrington’s free CS5 eBook.
If you’re in the market for yet more info on the fusion of video and DSLR photography, immerse yourself in From Still to Motion, at Amazon.com.

Peringatan untuk Ibu dan Bapa...

Peringatan buat semua ibu atau bapa di Malaysia. Cuba tengok video ni....(peringatan untuk aku juga ...)

Pelik...Superman kot?

Friday, September 21, 2012


Ni adalah satu dari laporan berita yang menunjukkan satu kejadian yang agak pelik...seorang penjaja (mungkin) telah diselamatkan oleh satu kuasa dari dilanggar lori semasa melintas jalan. Tajuk beritanya iala
Guardian Angel?? Rescue, hard to believe in China" . Agak-agaknya apa benda tu eh?

Lagi Filem Menghina Nabi Muhammad...

Friday, September 14, 2012
Tak tahu apa nak jadi dengan dunia sekarang ni. Ada saja propaganda dan cara hendak menjatuhkan Islam dan umatnya. Terbaru ada pihak telah mengeluarkan sebuah filem ( Innocence of Muslims) yang menghina Nabi junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Aku apabila terdengar ja cerita ni aku rasa sebak dan amat marah. Kenapa yahudi laknat ini sentiasa saja mencari peluang untuk menaikkan kemarahan umat Islam? Memang b*b* sungguh la.... Mungkin apabila umat Islam mula mengamuk dan membuat demonstrasi besar-besaran dan mungkin akan menjadi satu keganasan, puak yahudi akan membuat kenyataan bahawa itulah Islam. Sentiasa ganas. Kurang ajar betul!!! Sebenarnya mereka yang ganas dan zalim.



Satu demonstrasi yang dibuat di Turki...ramai gila. Allahuakbar!

Nota: Mari kita boikot puak-puak yang menghasilkan filem tersebut dan negara yang menyokong penerbitannya. Bangunlah wahai umat Muhammad SAW..Allahuakbar!

A Tout Le Monde

Wednesday, September 12, 2012

Not for faint-hearted!

Monday, September 10, 2012

Perasan tak ada imej budak kat atas signboard hijau tu? Agak-agak orang adjust gambar ni ka atau betul?
Sila klik pada gambar untuk imej yang lebih besar.

Ball Pen drawing...

Ada juga orang dahsyat macam pelukis ni...Buat satu lukisan dengan hanya menggunakan pen mata bola sahaja (ball pen) sehingga kelihatan seperti gambar yang asli...dahsyat! 



Iklan Penipu...

Sejak akhir-akhir ni banyak betul iklan-iklan jualan pada harga yang tak munasabah dibuat di laman sesawang jualan online ni contohnya dalam Mudah.my. Kadang-kadang harga yang ditawarkan boleh membuatkan kita terliur sehingga menitik-nitik keluar dari mulut. Tadi aku baca satu post dalam FB ( member dok kat JB) pasal komputer riba Macbook Pro yang diiklankn pada harga RM3000...murah tuu..laptop ni masih baru dipasaran dan menurut laman web rasmi Apple, ia dijual pada harga yang lebih tinggi. Disebabkan kawan ni tak mau melepaskan peluang, dia terus menghubungi si penjual. Menurut penjual tersebut, barang tu mrupakan barangan rampasan Kastam dan sebab itulah ia dijual pada harga yang murah. Bila kawan ni nak tengok barang dulu ( kira COD la...) dia kata barang tu boleh nak tengok sebab dalam simpanan Kastam dan kalau mau barang, hendaklah dibuat secara bank in duit, dan barang akan dihantar setelah menerima pembayaran. Cehhh...sama ja taktik dia. Bulan lepas aku ada jugak telefon kat sorang mamat ni pasal body kamera...macam tu lah ayat dia....budak ni pun kat Johor jugak! Memang penipu..



Minggu lepas dalam dok berkira-kira nak pakai body kamera full frame, aku ada terbaca satu iklan pasal body D700 yang dijual pada harga RM2600 di Pulau Pinang. Aku pun apalagi terus telefon orang yang mengiklankan kamera tu. Bila aku telefon, ada sorang lelaki yang jawab...speaking pulak tu. Bila aku cakap Bahasa Melayu, dia tak faham. Bila aku speaking..dia pun tak berapa nak faham. Slang dia macam mamat Bangla mana ntah...Mula-mula dia kata kamera tu ada lagi. Bila aku kata nak tengok barang, dia tanya aku dok mana. Heran jugak aku...apa kena mengena dengan tempat aku dok pulak? Bila aku kata aku dok BM dekat nak pi tengok barang, dan-dan dia kata dia dah pi dok kat Sarawak. Kerja kat sana pula. Kamera tu pulak dia bawak sama pi sana...nak barang, kena bank in duit dulu....pergghhh...baru aku tau pasaipa dia tanya kat mana aku duduk. Supaya dia boleh pusing fuckta kata dia dok kat tempat lain supaya tak boleh COD. Binawe betullll....senang sungguh depa nak makan duit orang...Sebenarnya mamat Bangla ni orang kedua yang aku telefon. Ada satu malam tu aku sms sorang lelaki ni kononnya juai satu kamera murah. Dalam iklan dia kata dia dok Selangor. Bila telefon, macam tu jugaklah alasan dia..dah balik kerja kat Bukit Kayu Hitam pulak dah. Dia pun tanya aku dok mana...taktik sama la....

So kat kengkawan semua, berhati-hatilah dengan jual beli melalui internet ni....kalau boleh deal dengan cara COD bukan bank in duit...Selamat bershopping online semua....

ROCKRADIO.COM - rock music for life

Wednesday, August 29, 2012
ROCKRADIO.COM - rock music for life

Cerita raya aku...

Pejam celik, pejam celik hari raya dah pun lepas (10 syawal hari ni...) dan rasanya semua dah pun mulakan kehidupan sehari-hari seperti biasa seperti seblumnya berpuasa. Bulan puasa sempat jugak la turunkan berat badan dalam 4 kilogram tetapi selepas setakat 10 Sayawal ni rasanya macam dah bertambah dlam 6 kilo balik! hahaha....(macam gambar kucing kat bawah ni...heheh)



Tapi apa pun aku masih sihat dan bertenaga (alhamdulillah...) masih mampu bekerja dengan baik. Tetapi yang tak bestnya, kasut yang aku tinggalkan kat makmal aku ni dah kena kebas dek orang. Jahanam betul. Takpalah, bukan rezeki aku agaknya...Berbalik kepad cerita raya, tahun ni aku beraya di kampung aku di Pulau Pinang dan bila dah balik kampung, aku dengan best friend aku pun jalan-jalan cari nasi kandar la. Ada satu kedai kat Bagan yang malamnya bila aku pi sana nasi kandaq dia...perghhh terangkat! Dengan orang ramai semua cukup. Siap beratur nak nak beli nasi. Tetapi bila aku repeat pada raya kedua, kira pi bersarapan la dengan family aku, nasi dia macam hampeh! Ayam goreng dia failed! Berbau...bila aku tanya kat pekerja dia, dia bagitau ayam baru goreng, tapi macamana pulak ayam tu sejuk gedi? Aku makan sikit ja, ingatkan dia tak kira nasi aku, bila bayaq dah la dia kira siap dengan jeling tak puas hati semua cukup! Pirahhhh....nasib baik masih dok raya lagi...

Lagi satu, bila dah pakat-pakat semua balik kampung, semua adik beradik aku ajak layan movie The Expendables 2 kat Jusco Perda. Tiket midnight. Punya la bersemangat nak tengok wayang (sebab dah bertahun tak tengok wayang) tapi bila duduk ja kat seat aku, seat dia senget sebelah macam nak patah. Nak tukar tempat lain, takut orang lain marah jadi aku pun layan la movie tu sampai habis dengan seat senget tu. Bila habis cerita pinggang aku punya la sakit sebab nak maintain bagi tak tergolek ke bawah. Last-last aku mangkit dan test seat dengan kaki aku.Tiba-tiba, prakkk...seat tu patah! hahaha...aku pun apalagi, cargas dengan muka selamba ja la...(pssttt...yg baca post ni jangan habaq kat toke wayang tu tau...)

Tapi apapun, raya tahun tahun ni best sangat sebab dapat balik kampung dan tahun depan kena raya kat kampung yg lagi satu pulak....hmmm....tapi tu cerita tahun depan la....

Nota: balik penang 2 jam lebih dari KL...balik KL, 7 jam setengah...jalan jem! damn....

Mosaic

Tuesday, August 14, 2012

Nak raya...yeeaaayyy!

Monday, August 13, 2012
Adoii...dah lama tak update blog aku ni. Nak kata penat berpuasa...hehehe...taklah sangat. Tapi berita mengenai kemalangan bermain mercun bola membuatkan aku teringin nak menaip cerita kat sini. Agak ngeri bila aku dengar ada remaja yang hancur pergelangan tangannya kerana mercun bola yang ingin dibakar serentak dalam jumlah yang agak banyak meletup lebih awal dari jangkaan. Cuba bayangkan apa agaknya perasaan remaja tersebut apabila melihat pergelangan tangannya yang hancur tu? Perghhh....walaupun bukan aku yang kena tapi aku boleh terbayang kesakitan yang ditanggung. Adoiiii.....Lagi enam hari lagi kita berpuasa dan kalau nampak anak bulan Sabtu ni...Ahad ni kita akan menyambut 1 Syawal lah...Raya oiii...bestnya...hehehe.

Jadi disebabkan Aidilfitri bakal menjelma...aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin" kepada semua rakan-rakan yang sama-sama blogging, berFB, berbasikal bukit, geng Pengakap, geng fotografi, geng TESOL, semua metalhead ( tak kira hitam ke, grindcore ke, death ke...hehehe), geng backpackers dan pendaki gunung yang kental, para pelajar dan bekas pelajar..selamat berhari rayalah, ye!..



kad raya hitam...I loike! hehehehe.....

shoot,shoot in Vietnam!

Thursday, July 12, 2012










Doa...

Siapa yangg nak masuk hutan, jungle tracking, panjat gunung, memancing di laut atau tempat2 yg tiada manusia baca ni..

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

"Aku berlindung dgn kalimah2 Allah yg sempurna dari kejahatan sekelian makhluk.."


Dipetik dari FB Ustaz Azhar Idrus (original)




P.S: buat rakan-rakan yang suka naik gunung dan segala jenis sukan ekstrem....

Raya?

Tuesday, July 3, 2012
Dua tiga hari ni suasana nak raya tu dah terasa dan kelihatan di mana-mana walaupun kita belum pun lagi menyambut bulan Ramadhan. Banyak supermarket yang dah buat promosi Aidilfitri dan kita juga dapat melihat iklan buah kurma di kaca televisyen kita (kalau yang pakai TV LCD tu bukan kaca dah la...hehehe). Asyik-asyik Yusuf Taiyuuuuubb (dengan bunyi suara macam desiran angin...hehehe). Kelmarin singgah kat Econsave, dah ada jualan lampu lip-lap dah (ingat nak beli satu boh dalam lab nanti...). Fuhhhh...cepat sungguh taktik peniaga-peniaga ini dijalankan tanpa kita sedari yang mana kita akan turut terpengaruh walaupun kita belum mula berpuasa pun lagi...aishhh...

P.S: buat mereka-mereka yang ada tertinggal puasa wajib tahun lepas...cepat la menggantikannya...

Short Film: The Invigilator

Saturday, June 30, 2012

Apa Sebabnya Jasad Firaun Terpelihara Sehingga Kini?

Thursday, June 21, 2012

Apa Sebabnya Jasad Firaun Terpelihara Sehingga Kini?

Saintis Perancis Memeluk Islam Setelah Mengkaji Penemuan Mayat Firaun Pada pertengahan tahun 1975.

Presiden Perancis menawarkan kerajaan Mesir bantuan untuk meneliti, mempelajari dan menganalisis mumia Firaun, Ramsess II yang sangat terkenal. Firaun yang dikatakan hidup di zaman Nabi Musa yang akhirnya mati tenggelam dalam Laut Merah ketika mengejar Musa dan para pengikut baginda yang melarikan diri daripada kekejamannya. Mesir menyambut baik tawaran itu dan membenarkan mumia itu diterbangkan ke Paris.

Malah ketika sampai di sana kedatangan mumia itu disambut dengan pesta dan keramaian. Ini termasuklah apabila Mitterand dan para pemimpin Perancis yang lain tunduk hormat ketika mumia itu dibawa lalu di hadapan mereka. Mumia itu kemudiannya diletakkan di ruang khas di Pusat Arkeologi Perancis. Di situ ia bakal diperiksa sekali gus membongkar rahsianya oleh para pakar, doktor bedah dan autopsi Perancis yang dipimpin oleh doktor yang sangat terkenal, Prof. Dr. Maurice Bucaille.

Bucaille seorang pakar bedah kenamaan Perancis yang dilahirkan di Pont-L’Eveque pada 19 Julai 1920. Memulakan kerjaya di bidang perubatan am dan pada tahun 1945 beliau diiktiraf sebagai pakar di bidang gastroentorologi. Ramai kerabat diraja dan keluarga pemimpin dunia menggunakan khidmat Dr. Bucaille, termasuk Raja Faisal Arab Saudi dan pemimpin Mesir, Anwar Sadat. Lalu kesempatan beliau untuk membedah dan menyiasat mumia Firaun, mengerah seluruh tenaga dan mindanya untuk menguak misteri di sebalik penyebab kematian raja Mesir kuno itu.

Ternyata, hasilnya sangat mengejutkan. Dr. Bucaille menemukan sisa-sisa garam yang masih melekat pada jasad mumia tersebut sebagai bukti terbesar bahawa Firaun itu mati akibat tenggelam di dalam laut. Iaitu jasadnya segera dikeluarkan dari laut, ‘dirawat’ segera dan dijadikan mumia supaya jasad itu kekal awet.

Namun penemuan itu menimbulkan persoalan yang sangat besar kepada Dr. Bucaille. Bagaimana jasad tersebut masih dalam keadaan sangat baik berbanding jasad-jasad yang lazimnya tenggelam dan dikeluarkan daripada laut? Lalu beliau menyiapkan sebuah laporan akhir yang diyakininya sebagai penemuan baru, iaitu proses menyelamatkan mayat Firaun dari laut dan kaedah pengawetannya.

Laporan tersebut diterbitkan dengan tajuk; Mumia Firaun: Sebuah Penelitian Perubatan Moden (judul asalnya; Les Momies Des Pharaons Et La Midecine). Ekoran penerbitan laporan itu, Dr Bucaille dianugerah penghargaan tertinggi kerajaan iaitu Le Prix Diane Potier-Boes (Penghargaan Dalam Sejarah) oleh Academie Frantaise dan anugerah Prix General daripada Academie Nationale De Medicine, Perancis. KISAH FIRAUN DI DALAM AL QURAN.

Namun seorang rakan sempat membisikkan kepada Dr. Bucaille bahawa penemuan ini sebenarnya bukan sesuatu yang baru. “Jangan tergesa-gesa kerana sesungguhnya umat Islam telah berbicara mengenai peristiwa Firaun yang mati lemas dan mayatnya dipelihara sehingga hari ini!” Namun kata-kata itu ditentang keras oleh Dr. Bucaille kerana beliau menganggap sangat mustahil. Baginya membongkar sesebuah misteri yang lama tidak mungkin dapat diketahui kecuali dengan perkembangan teknologi moden, peralatan dan makmal canggih yang mutakhir dan tepat.

Dr. Bucaille menjadi serba salah dan bingung apabila diberitahu bahawa al-Quran yang diyakini dan dipercayai oleh umat Islam telahpun meriwayatkan kisah tenggelamnya Firaun dan kemudian mayatnya diselamatkan.

Beliau semakin tertanya-tanya, bagaimana perkara seperti itu dapat diterima oleh akal kerana mumia itu baru sahaja ditemui sekitar tahun 1898. Sedangkan al-Quran telah ada di tangan umat Islam sejak ribuan tahun sebelumnya. Sambil mata tidak lepas memandang mumia Firauan yang terbujur di hadapannya, Dr. Bucaille terus tertanya-tanya bagaimana al-Quran dapat membicarakan kisah Firaun yang jasadnya diselamatkan dari hancur sejak ribuan tahun lalu. “Apakah masuk akal di hadapanku ini adalah Firaun yang cuba menangkap Musa (Nabi)? Apakah masuk akal Muhammad (Nabi) mengetahui hal sejarah ini? Pada hal kejadian Musa dikejar Firaun telah berlaku sebelum al-Quran diturunkan,” bicara hatinya sendirian.

Lalu beliau mendapatkan kitab Injil yang di dalamnya hanya membicarakan Firaun yang tenggelam di tengah laut saat mengejar Nabi Musa tetapi tidak diceritakan mengenai mayat Firaun. Sementara dalam Kitab Perjanjian Lama (Injil Lama) pula yang diceritakan dalam kitab itu hanyalah: “Air (laut) pun kembali seperti sebuah lautan yang berombak dan beralun, menenggelamkan kereta-kereta (chariot) kuda, pasukan berkuda dan seluruh bala tentera Firaun tanpa ada seorang pun yang berjaya menyelamatkan diri. Tetapi anak-anak Israel dapat menyelamatkan diri atas daratan kering di tengah-tengah laut itu”. (Exodus 14:28 dan Psalm 136:15) Dr. Bucaille sangat terkejut kerana tidak ada disebut langsung mengenai apa yang terjadi seterusnya kepada mayat Firaun selepas tenggelam itu. Ini menjadikan beliau semakin kebingungan.

Apabila mumia dikembalikan semula ke Mesir, Dr. Bucaille terus mendapatkan kepastian mengenai mumia itu. Lalu beliau memutuskan untuk bertemu dengan para ilmuwan Islam mengenai sejarah Nabi Musa, kekejaman Firaun sehinggalah Bani Israel meninggalkan Mesir dan dikejar Firaun dengan seluruh bala tentera di belakang mereka. Maka salah seorang mereka terus bangun dan membaca ayat al-Quran berhubung sejarah tersebut untuk Dr. Bucaille mendengarkannya sendiri: “Maka pada hari ini Kami selamatkan badan kamu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudah kamu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami. (Yunus: 92).” Apabila mendengar ayat ini, hati Dr. Bucaille benar-benar tersentuh. Beliau akhirnya mengakui kebenaran ayat itu kerana ia dapat diterima akal dan memberikan satu inspirasi serta dorongan kepada sains untuk maju meneroka lebih jauh lagi.

Lalu dengan hati yang begitu bergetaran dalam menahan sebak dan keharuan, beliau pun bangun dan dengan suara yang lantang berkata: “Sesungguhnya aku masuk Islam dan beriman dengan al-Quran ini.” Tidak sekadar beliau mengakui kebenaran dan memeluk Islam tetapi beliau kemudiannya pulang ke Perancis dengan menggali seluruh isi al-Quran. Akhirnya beliau berjaya menerbitkan buku yang sangat mengejutkan seluruh dunia dan sehingga kini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa pada tahun 1976, iaitu The Bible, the Qur’an, and Science : The Holy Scriptures Examined in the Light of Modern Knowledge.







Melalui buku ini, Dr. Bucaille yang kemudiannya dikenali sebagai Dr. Yahya Maurice Bucaille berjaya membuktikan bahawa al-Quran adalah selari dengan fakta-fakta sains sementara kitab Injil adalah sebaliknya. “Sains dan Islam umpama saudara kembar yang tidak boleh berpisah. Ini kerana dalam Injil terdapat pelbagai kesilapan dari aspek saintifik tetapi tiada sedikitpun kesilapan seperti itu ada dalam al-Quran. “Al-Quran yang di dalamnya diceritakan segala penjelasan mengenai fenomena alam semula jadi yang sangat bertepatan dengan sains moden,” katanya. Beliau memberikan kesimpulan bahawa tidak syak lagi al-Quran benar-benar kalam Allah —

P.S: teks ini dipetik dari FB kawan....agak menarik untuk dikongsi. Ini link mengenai penulis buku tersebut http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Bucaille

Tak boleh isi petrol dalam botol ke?

Wednesday, June 20, 2012
Huuuu...dah lama tak update blog. Sibuk betul masa cuti sekolah dengan lepas cuti sekolah ni. Semasa cuti, sibuk berjalan ke sana-sini. Terbang dan ber'backpacking' ke Vietnam dan lepas tu balik kampung pulak. Lepas cuti, sibuk dengan kerja dan kerja-kerja pengkeranian. Haish...selagi dok bernyawa ni, itulah rutin hari-hari. Bila balik dari bercuti ni ada member cerita pasal nasib malang yang menimpanya. Bukanlah besar sangat malangnya tu, tapi bila mendengar cerita member ni rasa kasihan pulak aku kat dia. Dia beritahu yang satu hari tu motor yang ditunggangnya tu kehabisan minyak. Memandangkan kejadian berlaku pada waktu tengahari dan semua kawan-kawan bekerja, jadi menapaklah dia ke stesen minyak yang terdekat dalam kepanasan tengahari. Hampir 15 minit jugak dia menapak ke stesen minyak tu. Sampai sahaja di stesen minyak dia terus mencari botol kosong untuk mengisi minyak. Setelah membayar di kaunter, dia pun pergilah nak mengisi minyak. Baru sahaja isi 50 sen, tiba-tiba pekerja stesen minyak tu mengarahkan member ni berhenti dari mengisi minyak. Dia terpinga-pinga bila diarahkan sedemikian. Kata si pekerja tu, tidak dibenarkan mengisi petrol menggunakan botol plastik dan kalau nak juga, perlu membeli tin yang disediakan oleh stesen minyak itu. WTF? Member kata dia dalam kecemasan, dan perlu minyak tu sebab minyak motor dia kering. Tetapi pekerja tu berkeras juga tak bagi. Kemudian pekerja tu memulangkan baki RM1.50 kepada member tu. Hoh....dah la tak boleh isi lepas tu nak menapak balik ke motor pulak...tragis ooo...So, ada ke peraturan yang mengatakan pembeli tak boleh mengisi minyak kedalam botol ni? Ada yang tahu tak sebabnya?....Member ni terus belah dan terus memangkah stesen minyak tu (kira mcm putus hubungan teruslah...heheh)...kesiaaannn....

Abu Al-Ghazali - Jika Cinta Allah....

Tuesday, May 15, 2012


pernahkan kamu merasa bahagia
di saat kamu ada bersama kekasih hatimu
jauh pun terasa dekat, sakit pun terasa nikmat
hidup pun seperti bersama malaikat
badai hanya serasa seperti hujan
terik matahari seperti sejuk saja
tak ada masalah 

reff:
takkan ada gulita bila isi hatimu
penuh dengan rasa cinta, cinta kepada Allah
takkan ada air mata jika isi hatimu
penuh dengan rasa rindu, rindu kepada Allah

pernahkah kamu merasa damai
saat sang kekasih ada selalu di sisimu setiap waktu
caci maki serasa seperti puji-pujian
dan suara sumbang sepertinya merdu


p/s: kalau kita rasa kita susah...ramai yang lebih susah dari kita. Hmmm....bersyukurlah...  btw, nice song...

Subhanallah...

Wednesday, May 9, 2012


Injil ini meramalkan kedatangan Muhammad.
Sebuah kitab lama yang dikatakan sebagai ‘Gospel of Barnabas’ ini mengandungi ramalan bahawa Ahmad (Nabi Muhammad) bakal muncul di akhir zaman telah mencetuskan minat daripada Vatican, pusat agama Kristian bermazhab Katholik untuk menelitinya dengan lebih mendalam.
Pope Benedict XVI sendiri telah menyatakan hasrat beliau untuk melihat isi kandungan Injil yang dikenali sebagai ‘Gospel of Barnabas’ itu.
Injil yang bertinta emas dan menggunakan medium bahasa ibunda Nabi Isa as, bahasa Aramaic dianggarkan berusia lebih daripada 1,500 tahun.
Injil berkenaan telah dijumpai sejak 12 tahun yang lalu (2000) di Turki dan kemudian disimpan daripada tatapan orang awam atas permintaan kuat dari pihak gereja kerana dibimbangi ada persamaan terhadap pernyataan al-Quran bahawa Nabi Isa a.s sendiri sudah pun memberitahu tentang kedatangan Ahmad (Muhammad saw).
Namun begitu pada tahun 2010, Injil berkenaan telah diserahkan kepada Ankara Ethnography Museum dan kemudiannya diberikan kebenaran untuk dipamerkan setelah melalui beberapa usaha pemulihan.
Isi kandungan Injil berkenaan selari dengan akidah Islam yang menyatakan bahawa Nabi Isa as adalah seorang Rasul (pesuruh Allah swt) dan bukan anak Tuhan sebagaimana yang dipercayai oleh penganut Kristian terutama yang bermazhab Katholik, Anglican dan Orthodox.
Kitab lama ini juga menyatakan bahawa Nabi Isa as tidak pernah disalib sehingga meninggal dunia. Bahkan baginda telah diangkat oleh Allah swt ke langit. Kenyataan ini ternyata amat bertentangan dengan ajaran Kristian yang berasaskan ajaran Saint Paul atau Saul of Tarsus.
Ramai cendikiawan dan ahli teologi Kristian yang telah menolak Injil berkenaan dan mendakwa ia adalah hasil kerja pada abad ke-5 atau ke-6 dan bukannya di abad pertama sepertimana yang didakwa oleh pengkaji-pengkaji Islam. Namun begitu, ramai pengkaji Islam mempercayai bahawa ia adalah Injil yang paling asli yang telah dijumpai setakat ini.
Harga salinan Injil ini dianggarkan bernilai sehingga 40 juta Lira Turki ( USD 22 juta).
Tidak sukar untuk kita memahami bahawa sudah pasti ada pihak tertentu yang sentiasa dipertikaikan jumpaan yang menggemparkan ini tetapi yang pasti ‘BENAR’ ialah firman Allah swt yang bermaksud,
“Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri al-Kitab (Taurat dan Injil) mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal mereka mengetahui.”-(Surah al Baqarah ayat 146)
Sumber: http://zainurrashid.com/


P.S: found this interesting and sharing this would be meaningful too...thanks to zainurrashid!

Effect baru...



Menangislah...

Wednesday, May 2, 2012

Panas, panas, panas!

Monday, April 30, 2012
Semua orang dok bercakap pasal demonstrasi sejak dua menjak ni. Bermula dengan demo nak menuntut pelupusan pinjaman dan seterusnya satu lagi demo dengan skala yang lebih besar Sabtu lepas. Kali ni lebih panas (dah la cuaca pun panas...) kereta terbalik, manusia beribu, dari jauh datang dan berdemonstrasi. Perghhh...panas. Ada yang dah simpan kemas-kemas baju kaler kuning dalam gobok-gobok dirumah. Hehehe...Ada yang mula memberi pendapat itu dan ini. Kat FB dan twitter semua dok sibuk buat ulasan. Ada sokong, ada yang tidak sokong. Tapi yang kurang seronoknya apabila ramai menggunakan bahasa yang kasar dalam menegakkan benang masing-masing. Jangan sampai menggunakan perkataan yang boleh mengguris perasaan orang, kaum dan agama lain. Peace....

P.S: PRU 13 kita pangkah yang kita suka...jangan pangkah yang kita tak suka pulak! hahahahaha....

Ini Baru Bersih Yang Sebenar

Ibu-Ibu dan isteri-isteri mesti suka tengok poster ni....

Kasih adik kepada abang...

Wednesday, April 25, 2012
Kelmarin bila aku baca satu berita mengenai kasih seorang adik kepada abangnya...fuhhh, sedih jugak woo..Seorang adik sanggup menderma darah dan tulamg sum-sum semata-mata bagi menyembuhkan penyakit yang dihadapi abang tetapi akhirnya, dirinya pula yang meninggal akibat dari komplikasi pembedahan yang dijalani. Satu pengorbanan yang besar dilakukan siadik kepada abangnya. Walaupun baru berumur 13 tahun, pengorbanan yang dilakukan oleh beliau adalah menjangkau umurnya yang muda itu. Al-fatihah kepada si adik yang tabah ini....

P.S: semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman hendaknya, amin.... (Aku pun tak tau kalau aku mempunyai hati dan kekuatan seperti beliau...)



‘Berkorban demi abang’


DUNGUN: “Adik sanggup dermakan apa saja asalkan abang selamat,” kata Muhammad Muaz Yusof, 13, kepada ibunya sebelum dia meninggal dunia di rumahnya di Kampung Molek, di sini, semalam, akibat paru-paru berair selepas dua hari mendermakan darah dan sum-sum tulang belakang kepada abangnya yang menghidap leukemia.

Muaz yang juga pelajar tingkatan satu Sekolah Menengah Sultan Omar, di sini, berkata demikian kepada ibunya, Asma Ismail, 51, beberapa minit sebelum memasuki bilik rawatan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur, Sabtu lalu, untuk menjalani proses pemindahan darah dan sum-sum tulang belakangnya.

Asma berkata, anak kelimanya, Mohd Munawar, 21, disahkan menghidap leukemia sejak empat bulan lalu dan sering mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan, sebelum diarah doktor menemui pakar di HUKM.

“Pakar mengesahkan Munawar memerlukan darah jenis A- termasuk sum-sum tulang belakang dan arwah mempunyai darah jenis sama dengan abangnya sebelum kami sekeluarga ke HUKM untuk menjalani proses pemindahan darah dan sum-sum tulang belakang,” katanya.

Katanya, sebelum memasuki bilik rawatan itu Sabtu lalu, dia bertanya arwah sama ada takut atau tidak, namun arwah berkata, dia sanggup dermakan apa saja demi menyelamatkan nyawa abangnya itu.

myMetro 24 Apr 2012

Short Film: New boy

Rabu Lepas

Tuesday, April 24, 2012

Suram selepas hujan


Ride the Lightning

Baju mempunyai jenama Arak?

Saturday, April 21, 2012

Soalan:
Dengan hormatnya sukacita dipohonkan fatwa berhubung dengan perkataan ‘Carlsberg’ pada pakaian, untuk kegunaan dan rujukan Unit Kawalan Akidah dan Syara’iah, Jabatan Hal Ehwal Syara’iah, Kementerian Hal Ehwal Ugama, Negara Brunei Darussalam.

Dalam dunia perniagaan berbagai-bagai cara dibuat untuk melaku atau melariskan sesuatu barangan atau jenama itu. Di sinilah peranan iklan dengan segala macam caranya. Salah satunya ialah dengan menulis nama barang di atas baju, dengan tujuan supaya barang itu dikenali, diminati lalu pengguna akan tertarik dan membelinya.
Carlsberg ialah jenama bagi sejenis minuman keras atau sejenis arak. Khamr atau arak itu adalah haram. Perkara ini telah jelas dan maklum kepada umat Islam.
Pengharaman arak bukan sahaja kepada yang meminumnya, bahkan meliputi segala yang berkaitan dengan pemerosesannya, membawa kepada orang yang menghidangkannya dan lain-lainnya. Semua orang yang berurusan bagi tujuan-tujuan berkaitan dengan arak .akan mendapat laknat Allah dan RasulNya, sebagaimana perkara ini disebut oleh Rasulullah Shallallhu ‘alaihi wasallam:
عن شبيب سمعت أنس بن مالك أو حدثنى أنس قال لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم فى الخمر عشرة عاصرها ومعتصرها والمعصورة له وحاملها والمحمولة له وبائعها والمبيوعة له وساقيها والمستقاة له حتى عد عشرة من هذا الضرب.
Maksudnya:
“Daripada Syabib, saya mendengar Anas bin Malik (atau: Anas meriwayatkan kepadaku), dia berkata: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam melaknat perihal arak kepada sepuluh orang; orang yang memerahnya, orang yang menyuruh memerahnya, orang yang meminta dibuatkan arak, orang yang membawanya, orang yang meminta dibawakan arak, orang yang menjualnya, orang yang meminta dibelikan arak, orang yang memberi minum arak. orang yang minta diminumkan arak, sehingga Baginda menghitung . sepuluh daripada jumlah ini. (Hadis riwayat Ibnu Majah)
Apabila perkataan Carlsberg itu dilabel atau digambar di atas baju, maka tiada lain tujuannya ialah untuk mempromosi, melaris atau mengiklankan Carlsberg itu supaya ianya diminati dan akhirnya akan dibeli. Ini sudah tentu akan menguntungkan syarikat pengeluarnya.
Maka sesiapa jua yang memakai baju yang ada padanya Carlsberg itu sarna ada disedari atau tidak, telah menolong untuk memperkenal, mempromosi dan melariskan jualan Carlsberg.
Oleh sebab Carlsberg itu sejenis arak, maka memakai baju yang ada padanya nama jenama ini adalah termasuk dalam tegahan umum oleh Allah:
ولا تعاونوا على الأثم والعدون
Tafsirnya:
“Dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan. “ (Surah Al-Maidah: 2)
Tidak syak lagi mempamerkan Carlsberg itu tidak sunyi daripada tujuan mempromosi dan memperkenalkan minuman itu supaya ianya lebih dikenali dan diminati sehingga akhimya membawa lebih laris dan lebih laku minuman arak itu. Jika pemakainya ada tujuan sedemikian, maka si pemakai itu telah menolong pada yang haram. Atau jika dia tiada bertujuan yang demikian itu, namun apa jua caranya, sekurang-kurangnya secara tidak langsung dia masih sahaja boleh dianggap menolong perkara-perkara haram seperti yang disebutkan di atas.
Oleh hal yang demikian, bagi mengelakkan orang-orang Islam daripada memakai baju yang ada padanya jenama Carlsberg itu yang boleh menjerumuskan mereka kepada haram, maka adalah menjadi kewajipan kerajaan Islam untuk tidak membenarkan pengedaran atau menarik balik pengedaran mana-mana baju yang mengandungi jenama arak seperti Carlsberg atau yang seumpamanya.
Fatawa Issuing Body : Jabatan Mufti Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri, Negara Brunei Darussalam.
Author/Scholar : Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned, Mufti Kerajaan
Date Of Issue : 1998
Sumber: http://jomfaham.blogspot.com/

KISAH RASULULLAH S.A.W DAN BUAH LIMAU

Friday, April 20, 2012

Suatu hari Rasulullah s.a.w didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah s.a.w seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah s.a.w akan menjemput para sahabat makan bersama apa yang diterimanya, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah s.a.w terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah s.a.w itu.

Lalu mereka bertanya mengapakah Rasulullah tidak menjemput mereka makan limau yang nampak sedap itu. Dengan tersenyum Rasulullah s.a.w menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah s.a.w. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah s.a.w.

p/s: Kita hendaklah menghargai pemberian orang lain walaupun pemberian tersebut bukan kesukaan kita. Ucaplah terima kasih dan terimalah dengan hati yang ikhlas dan terbuka kerana setiap pemberian adalah rezeki daripada Allah.


SUMBER: Islam Iman Ihsan

P.S: tersentuh dengan cerita ni....bagaimana sikap kita pulak ye? Subhanallah...

Piermario Morosini, RIP

Monday, April 16, 2012
Selepas empat minggu pemain bolasepak Bolton Wanderers kena serangan jantung, semalam seorang lagi pemain bolasepak kena serangan jantung tetapi kali ini pemain bola tersebut tidak dapat diselamatkan. Satu peringatan buat semua kerana badan yang sihat dan cergas tidak semestinya sihat didalam. RIP bro...

Shock: Players react as paramedics work on Morosini. Despite attempts to revive the player, on loan from Udinese, he never recovered

HDR photo

Sunday, April 15, 2012
Mungkin ramai fotografer kat luar sana tu yang meminati gambar HDR tetapi masih baru dengan teknik sebegini (aku pun sama...). Untuk menghasilkan imej HDR, ia memerlukan 3 keping gambar (atau lebih) yang berbeza exposure untuk dicantum menjadi satu. Ada otai mencadangkan agar exposure itu di ubah menggunakan software seperti Photoshop dan sebagainya. Namun bagi mereka yang mempunyai kamera dslr yang canggih, mereka boleh menghasilkan 3 keping gambar yang berbeza exposure dengan sekali klik sahaja. Bagaimana nak membuatnya, ye? Bagi yang memiliki kamera Nikon, mereka boleh menggunakan teknik Auto Exposure Bracketting (AEB) yang boleh di set kan di Custom Setting Menu. Kemudian pergi ke brakecting/flash menu dan pilih opsyen Auto Bracketing. Pilih opsyen Automatic Exposure.

Bila dah selesai dengan pilihan opsyen tu, tekan butang BKT dan pilihlah bagaimana hendak dihasilkan gambar tu. Samada +2F, -2F ataupun 3F. Bagi yang tiada wireless ataupun remote shutter release, setkan kepada self timer. Lepas tu...apa lagi, mula lah projek HDR masing-masing....hehehe. Kalau yang berjaya menghasilkan gambar HDR tu, kongsi-kongsilah dengan saya ni....




P.S: untuk kamera canon...hehehe, kena google sendiri le sebab aku nikonian....hehehe

RON95...selamat ke tak?

Saturday, April 14, 2012
Sejak kenaikkan harga petrol dunia, ramai pemandu yang sangat berkira dengan belanja minyak kereta mereka. Masa mula-mula naik harga minyak, ramai yang mula memikirkan mengenai performance kereta masing-masing jika menggunakan minyak RON95 dan apakah kesannya kepada enjin kereta yang dipandu. tetapi sejak kebelakangan ini, pemandu yang mengisi minyak RON95 mula memikirkan mengenai keselamatan diri pula kerana banyak kes kebakaran kereta berlaku sejak akhir-akhir ini. Ramai bijak pandai mula membuat spekulasi mengenai minyak yang digunakan kerana menurut mereka minyak RON95 ini mudah terbakar dan berbahaya apabila berlakunya kemalangan. Betulkah pandangan ini?



Aku sebagai pemandu kereta turut tertanya-tanya mengenai permasalahan ini. Hingga kini masih belum ada penjelasan dari pihak yang berkaitan mengenai keselamatan menggunakan minyak RON95 ini. Tapi dari bacaan aku, kebanyakkan kereta di Malaysia boleh menggunakan minyak RON95 walaupun kereta import. Hanya Honda Civic Type-R dan Suzuki Swift perlu menggunakan minyak RON97 kerana dikatakan sebagai sebuah jentera yang memerlukan minyak premium bagi meningkatan kekuatan enjin (sumber: http://www.fastmotoring.com/index.php/2009/09/ron-compatible-list-for-your-gasoline-engine/#more-185). Di Jepun, minyak premium mereka adalah RON100! Perghhh...mana nak cari minyak macam ni kat Malaysia. Hehehe...Di Eropah, kebanyakkan kereta mereka menggunakan miyak RON95 ataupun yang gred premiumnya adalah RON98. Ada juga yang mempersoalkan gred 95 kita adakah sama dengan gred 95 di negara luar? Jawapan yang tak dapat dicari sehingga kini.

Berbalik kepada persoalan awal tadi mengenai selamat atau tidak, ramai mengatakan tidak. Baru-baru ini semasa aku meninjau disebuah bengkel kereta, tauke kedai ini telah menerangkan mengenai fenomena kebakaran kereta ini tadi. Katanya, RON95 bukanlah penyebab utama kebakaran kereta sehingga meragut nyawa penumpang dan pemandu kereta. Menurut tauke ini, antara punca-punca kebakaran adalah disebabkan oleh pendawaian oleh mereka-mereka yang tidak bertauliah dikedai-kedai eksesori dan bengkel-bengkel kereta. Pendawaian secara membabi buta boleh menyebabkan litar pintas dan akhirnya menyebabkan kebakaran. Selain itu, kualiti wayar yang digunakan turut menjadi punca kepada permasalahan ini. Wayar yang tidak berkualiti akan menyebabkan ia cepat panas dan terbakar. Pernah tak kita tengok pekerja kedai eksesori ini membuat penyambungan wayar? Selalunya diorang menggunakan tape hitam untuk membalut wayar-wayar yang dipotong. Kadang-kadang pekerja-pekerja ni membuat kerja dalam keadaan yang sangat pantas supaya kerja yang dilakukan itu cepat siap. Lagi satu, pemandu kat Malaysia ni suka sangat pasang lampu tambahan kat kenderaan masing-masing. hehee...


Tauke kedai tu juga mengatakan bahawa sekarang ini ramai pemandu yang terbeli bateri kereta tiruan untuk kereta mereka. Antara ciri-ciri bateri tiruan adalah, ia lebih ringan dari bateri yang ori kerana besi (ye ke?) di dalamnya bila kita lihat adalah separuh dari bateri original. Tak kira jenama bateri tu Yokohama ka, Century ka, banyak bateri tiruan dijual dikedai-kedai di luar sana. Kita bila tengok harga murah saja, terus tersenyum simpul. Bateri tiruan ini lagi bodynya lebih lembut dari bateri ori. Hal ini akan menyebabkan bateri tiruan ini akan mudah pecah dan bocor apabila ada hentaman berlaku pada kereta kita. Apabila bateri ini pecah atau rosak, pintu-pintu kereta yang menggunakan autolock akan tidak dapat dibuka kerana jammed kuncinya. Kata tauke itulah...tapi apabila difikirkan semula, ada betulnya juga. Ye tak? Ada juga bateri kalau kita perhatikan betul-betul dibadannya di tulis made in Japan, tapi diatas penutupnya pula made in Indonesia. Hehehe...dunia-dunia....


So, selamat atau tidak RON95 ini, tepuk poket tanya orang sebelah, minyak mana yang hendak dipilih..hehehehehe. Selamat memandu...

P.S: my two cents only...hehehe...

Tsunami...kononnya!

Rabu lepas bila berlakunya gempa bumi di Aceh ramai mula membayangkan satu lagi malapetaka akan berlaku di negara kita ataupun di negara-negara sekitarnya. Pada masa sama, amaran mengenai tsunami turut dikeluarkan dan masih ramai yang melekat di kaca tv masing-masing untuk mencari maklumat atau berita mengenainya. Yang lebih advance akan mula melayari internet mencari video-video bukti gempa bumi atau tsunami yang berlaku. Pada ketika inilah ramai yang tertipu bila ada seorang hamba yang tidak bertanggungjawab telah memuat naik sebuah video yang menunjukkan kononnya berlaku tsunami di Pulau Pinang. Aku yang menontonnya juga turut tertipu kerana melihatkan tarikh dimuat naik video itu dan tajuk video yang menyatakan kejadian berlaku pada 11 April 2012. Tapi sebenarnya, video itu merupakan footage yang diambil pada tahun 2004! Persoalannya, adakah individu ini tidak sensitif dengan kejadian yang berlaku dan perasaan orang ramai yang menontonnya? Ada satu komen dari warga Singapura yang berasa kesal dengan tindakan individu ini yang menyebabkannya berasa terlalu risau dengan keadaan keluarganya yang berada di Pulau Pinang. Bukankah kita sepatutnya bertanggungjawab dengan berita yang kita sampaikan? Sikap ini sesuatu yang memalukan dan boleh dikatakan sebagai satu tindakan kurang ajar!!! Ptuihh...

1979 Smashing Pumpkins

Tuesday, April 10, 2012

Reality...

Bukit Ramlee...XC

Tuesday, April 3, 2012
Setelah berminggu-minggu merancang dan dah beberapa kali tak jadi ikut, akhirnya Sabtu lepas aku berjaya mendaki Bukit Ramlee dengan tidak berapa jayanya. Hehe...mula-mula plan nak kayuh kat hutan sawit, tapi ada plak member cadang naik Bukit Ramlee, seperti pucuk dicita ulam mendatang la...hahaha. Tapi dalam hati berdebar-debar jugak sebab dah dekat sebulan tak kayuh, asyik sibuk je setiap hujung minggu. Boleh ke aku naik ni? Dengan pertolongan seorang rider otai ni, akhirnya aku sampai juga ke puncak dan pekena sebijik karipap dan segelas air nenas jumbo...perghhh tekanan gila. Orang lain aku tengok punya la happy, aku dah nak biru muka dok tahan nafas sebab tak larat nak kayuh naik bukit tu. Hehehe...tapi masa turun, bedesup aku pecut! hahaha...

Ni ha gambarnya...


geng-geng pristina ngan saujana utama...


otai yang bukak kelas tambahan kat aku....cara-cara mengayuh dengan betul...hahaha

Game 3D- motion sickness.

Ramai orang dok gila main game 3D tak kira pakai PS2 kaPS3 ka atau xBox, tapi aku tak boleh. Bila main saja, kepala aku mula dok berpusing dan mula nak muntah. Apasala ha?Dari bacaan aku hal ini berlaku kerana fungsi otak dan badan disconnect masa main game tu sebab mata kita asyik tumpu kat game tu, especially game tembak-tembak (medal of honor, etc). Keadaan ini dipanggil motion sickness. Bukan semua game akan memberi kesan macam tu. So, langkah terbaik sebelum mula pening dan muntah-muntah ialah dengan berhenti bermain, berbaring dan rehatkan minda anda....cubalah gamers semua yang dah mula pening2 tu...hehehe.

Planking?

Baru ni ada terbaca tentang satu hobi atau bagi orang-orang ni sebagai satu 'form of art' yang dikenali sebagai 'planking'. HOH? Mungkin yang first time dengar (macam aku) akan rasa betapa tak membinanya aktiviti planking ni. Tapi yang dah lama menceburi bidang ni, mungkin planking ni memberi mereka satu kepuasan ( masih tak tau kat mana datangnya kepuasan tu...). Ada komen kat ruangan forum di sebuah akhbar mengkritik aktiviti ni satu perbuatan sia-sia dan memudaratkan. Hehehe...sebab ada sorang mamat ni dok planking kat tengah-tengah pintu masuk sebuah pasaraya! Katanya ada sorang makcik ni dok minta tolong kat orang ramai suruh tengok mamat yang dok planking tu takut-takut dia pengsan atau kena heart attack! Punggahhhh...hahaha. Bila browse kat google, planking ni satu dunia ada buat...dari kecik sampai yang tua..hehehe.

Jom kita tengok gambar-gambar planking ni. Apa kata pembaca sekalian?


ni kat oversea...

ni kat Malaysia...hah?


Sejukknyaaaa....

Saturday, March 31, 2012

Timeline Remover...cara mudah dan berkesan.

Mesti ramai yang kaki facebook hilang semangat dan minat bila FB masing-masing dah bertukar menggunakan Timeline. Ramai yang bencikan Timeline tapi tak tahu nak tukar ke profile yang lama. Jangan risau profile FB anda boleh diubah semula kepada yang lama.


meh baca cara-cara nak remove Timeline ni.

1. Mula-mula pergi ke http://timelineremove.com/

2. Kemudian pilih jenis browser yang digunakan.


3. Lepas tu...download la apalagi nak tunggu!

4. Akhirnya...Tadaaa!!!....yang ditunggu-tunggu...kembali kepada profile FB lama...


Tetapi Facebook akan mengeluarkan amaran mengatakan timelineremove.com sebagai spam! Tak akan dapat share url tu dalam FB dengan kawan. FB akan block.


Walau bagaimanapun, hanya kita akan mengalami perubahan ke profile asal kerana hanya kita yang memuat turun plugin tu...so, pakat-pakat la share info ni dan minta semua kawan kita download plugin dan remove timeline ni...selamat mencuba!

P.S: thank you timelineremove.com....

Flying with a dream...

Flying with a dream...
lovely...