Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Jambanmu virus aka almanahe virus

Thursday, October 14, 2010
Bump into this website which i think is very helpful to those who got infected with this virus. Just follow the instructions and (maybe) you'll solve the problems.

Files changed into shortcuts?

There is a way if we want to solve this problem. Just go to this website :http://www.techjunoon.com/blog/files-on-externalflash-drive-changed-to-shortcuts-virus/
and follow the steps shown in that website. Download the TOEUW.EXE malware and run in your C drive. Goodluck!

Syawal Berlalu Pergi...

Wednesday, October 13, 2010
Puasa sudah, raya pun sudah. Sekarang ni bulan untuk menurunkan berat badan. Sebelum puasa dulu aktif dengan aktiviti berbasikal dan mendaki tapi lepas raya ni, mood untuk berbasikal dah hilang. Hehehe...tapi kena teruskan jugak hobi berbasikal ni untuk membuang excess fat yang dah macam bukit ni (hehehe..). Minggu depan naik Gunung Berembun kat Cameron Highlands. Harap-harap tak ada masalah la. Dah lama betul tak mendaki ni, takut masalah cramp berulang lagi sebab dah lama tak exercise. Bila bercerita bab raya teringat satu kejadian yang mendidihkan darah aku. Tengah orang sibuk-sibuk beraya, anak sulung aku kena 'pau' duit raya dia dengan sorang 'budak besar' masa tengah berjalan pulang ke rumah. Kurang hajar betul budak tu, penat-penat anak aku pusing kampung, sedap-sedap dia rompak duit anak aku! Bila aku dapat tau aku terus pi cari budak tu tapi tak jumpa. Kalau aku jumpa mau aku tinju usus kecil ngan usus besar budak tu. Eiii, geramnya. Hilang dekat RM 40 jugak tu. Last-last aku jugak kena ganti duit dia yang hilang tu. Adoii...Bila balik beraya di Kuang, Sg.Buloh masalah jam pulak berlaku. Setiap hari Sabtu dan Ahad jalan mesti 'jam' gila. Semuanya kerana open house. Sekarang ni kurang dah sikit jalan 'jam' ni. Apa pun, aku harap semuanya akan tenang semula lepas ni...

Ramadan Al-Mubarak

Monday, August 16, 2010
Selamat Berpuasa dan berTarawih untuk semua sahabat di luar sana. Hehehe..rasanya belum terlambat untuk buat ucapan kan? Hari ni dah masuk 6 Ramadan, rasanya tempat yang paling ramai orang tuju sekarang ialah Pasar Ramadan hinggakan berita TV3 turut mempunyai satu slot mengenai pasar Ramadan ni. Bila bercerita bab pasar Ramadan rasanya aku dah macam give up nak ke pasar Ramadan ni. Sebab yang pertama adalah masalah parking. Ada satu hari tu senang pulak aku dapat parking, tapi masalahnya ada pulak sorang mamat ni parking belakang kereta aku. Masa tu dah jam 7.05, kira dah waktu kritikal untuk aku balik, jadi aku pun bunyikan la hon dua tiga kali.Dah hon pun masih tak nampak tuan punya kereta tu. Huhuhu...geram pun ada, tapi memandangkan aku sedang berpuasa dan memimikirkan mamat ni pun tengah terdesak mendapatkan makanan berbuka aku pun tunggu la. Pukul 7.20 baru dia sampai dan alihkan kereta dengan muka sardin. Aduhhh....apala nasib badan..hahahaha. Kedua, aku sekarang ni dah tak tau nak beli apa kat pasar ramadan ni. Hari-hari asyik beli tepung pelita dengan ayam percik (dah naik jemu dah!). Agak-agaknya apa lagi menu berbuka yang best ha?

Interesting quote...

Thursday, July 22, 2010
Example isn't another way to teach, it is the only way to teach.
-- Albert Einstein (1879-1955)

Hmmm..penat

Tuesday, June 29, 2010
Dah dua minggu memulakan semester baru dan semuanya masih sama, kerja masih menimbun-menimbun. Biasa la, kalau tak ada kerja bukan cikgi la namanya. Masih bersemangat hasil dari cuti dua minggu di kampung dan berjaya menyiapkan kerja menanda kertas exam (hehe...terpaksa ambik extra-time jugak), dan memasukkan sendiri markah dalam SAP. Sorry la kepada rakan-rakan yang menunggu bahagian aku untuk menyiapkan mark sheet. Sabtu lepas hari anugerah kecemerlangan berlangsung dengan jayanya dan aku berjaya menjalankan tugas biasa aku (fotografi untuk majalah sekolah) dalam keadaan yang tak selesa kerana gastrik. Pegang kamera pun terketaq-ketaq. Hehehe...ada banyak gambar yang blur kali ni. Nak buek camno ,kan? hehehe..Mungkin photoshop dapat membantu kali ni. Harap-harap la. Paling best minggu lepas, aku berMTB kat Frim dengan Rosdi. Kali ni bukan aku sorang yang cramp (yeah, again) tapi dengan si Rosdi mengalami masalah yang sama. Hahaha....

Minggu lepas juga, Kak Hajar approach aku mintak aku replace drummer band sekolah yang katanya akan menghadiri satu seminar PMR. Mulanya aku bersetuju, tapi bila lagu yang disebut tak masuk jiwa (mungkin tak pandai main kot! hehe..) aku tarik diri sebab aku tengok budak tu pun dah bagus main dram. Sori la kak Hajar, saya akan praktis main dram yang diletakkan dalam bengkel tu (yeaa...).

Esok ada Kempen Keselamatan Jalan Raya, JPJ, JKJR dan Polis trafik akan datang buat pemeriksaan kat sekolah. Apa aku nak buat ni? Motor aku pun takdak roadtax. Kereta aku pulak cermin gelap gila! Aduhhh.....tumpang member la esok..hahaha!

P.S: harap-harap dapat siapkan kertas kerja mendaki Gunung Berembun esok!Berminat? angkat tangan...atau kaki (ikut suka koranglah...)

Dying Song

Sunday, June 20, 2010
Disfrute de esta canción mis amigos.

Lama tak naik feri....

Monday, June 14, 2010


Si abang....



Si Adik...


apa yang dia dok ushar pun aku tak tau...heheehehe!



Penang's ferry in its original colour...pon..pon!

Akhirnya, hajat anak-anak aku tercapai jugak nak naik feri kali ni. Aku bukan apa, bab nak kena tunggu 'turn' nak naik feri tu yang buat aku malas. Tapi apapun, tak sia-sia naik feri hari ni sebab cuaca baik dan angin pun menderu-deru. Syokk woo..hahahah.

P.S: tak sempat nak pekena durian balik pulau. cess...

World Cup 2010 - South Africa

Saturday, June 12, 2010

¡La fiebre ha comenzado! ¿Así pues, que lo hace el equipo usted tienen gusto de la mayoría de los individuos? Mi equipo sería la Argentina. Viva Messi…

Pek bercuti...eheheh...

















On the way balik kampung...somewhere in Perak.

















Hujan lebat di suatu petang...

Untuk beberapa hari ni aku rehat sakan. Shopping sana, shopping sini. Cuma aku terkilan bila mana aku masih tidak berjumpa kedai basikal untuk aku buat window shopping. Lagi satu yang buat aku terkilan bila member aku yang janji nak berbasikal bersama di trek Cherok To' Kun tak bawak basikal dia. Hampeh...hehehe (nanti hang Sonto!)Dua tiga hari ni asyik hujan saja belah petang tapi sempat jugak aku kayuh seround dua sekitar BM ni. Aku masih menunggu kengkawan yang nak 'turun' BM dari Pahang ngan Kelantan. Bila la depa nak mai ni? Hmmm...boleh gak pi meronda Batu Feringghi nanti. Apa cerita aku nak beli nanti ha?

Cuti Sekolah...yeaaaa!

Monday, June 7, 2010
Hahaha...memang aku seronok bila cuti sekolah bermula. Jangan salah faham, walaupun aku bukan budak sekolah lagi tapi aku tetap seronok sebab aku pun turut bercuti sama selama dua minggu.Disebalik kegembiraan yang ditunjukkan oleh pelajar, namun ada juga yang berduka kerana terpaksa bertugas semasa cuti ini. Nak buat macamana, kan? Dah tugas...hehehe. Aku tetap balik kampung aku kat BM (bukan logam hitam haa...). Berbalik hal bertugas waktu cuti ni, Kementerian Pelajaran rasanya dah mengeluarkan sekular mengatakan pengetua-pengetua atau guru besau-guru besau perlu merancang program supaya tidak mengganggu dua hari Sabtu pada setiap bulan. Betul jugak, kerana sebelum ini hampir tiap-tiap Sabtu ada sahaja program yang kena hadir; ladap lah, hari anugerah kecemerlangan lah...itulah, inilah...Hehehe, aku bukan nak membangkang tapi itulah kenyataannya. Anyway, selamat menjalani peperiksaan buat kengkawan yang akan menduduki PTK pada minggu hadapan. Semoga beroleh keputusan 4/4 hendaknya. Aku tak ambil tahun ni (fuhh...boleh cuti panjang la aku).
Sabtu lepas aku terlibat dengan program Kem Jati Diri yang disertai oleh pelajar-pelajar menengah atas di Kem Bumi Jati di Klang. Semasa pendaftaran dan majlis perasmian para pelajar kelihatan sungguh bersemangat untuk menghadiri kem tersebut. Aku berasa hairan juga kenapa para pelajar ni seronok sangat hinggakan ada pelajar yang menawarkan diri untuk mengganti pelajar yang menolak untuk pergi disaat akhir. Heheh..rupa-rupanya, mereka ini tak pernah mendengar mengenai program yang dianjurkan oleh pihak BTN! hahaha...bila sampai di Kem BTN dan menerima tentatif program, ada yang macam nak menangis dan nak balik kerana awal-awal lagi ada pelajar yang dah kena sergah dengan jurulatih-jurulatih BTN. Hehehe..ikut koranglah Labu...
Jadi, Selamat Bercuti buat semua dan ketemu lagi dua minggu dari sekarang.

P.S: Sonto, aku bawak balik basikal aku. Jom kita kayuh kat trek Cherok Tok Kun pulak! hehehe....

SELAMAT HARI GURU 2010

Tuesday, May 18, 2010
Dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Guru buat semua guru di Malaysia. Semoga usaha dan dedikasi yang kita curahkan tidak akan menjadi sia-sia. Aku juga ingin mengucapkan terima kasih dan penghargaan yang tidak terhingga kepada guru-guru yang telah mengajar aku selama ini. Jadi penghargaan ini kutujukan khas kepada: Guru Tadika yang pernah mengajar aku selama 4 hari di Ampang (masuk hari kelima aku berhenti!), Guru-guru di SRK Sultan Yusof, Taiping (1980-81), guru-guru di SRK. Bandar Baru Bangi, Selangor (1981-83), guru-guru SRK.Taman Ehsan, Kepong Selangor (1984-1987), guru-guru di High School Bukit Mertajam, Pulau Pinang (1988-1994), pensyarah-pensyarah di Maktab Perguruan Kota Bharu, Pengkalan Chepa Kelantan (1995-1997), rakan-rakan guru di SK. Batu Arang Selangor (1998-2001), rakan-rakan guru di SK.Seri Kundang Selangor (2001-2005), rakan-rakan seperjuangan dan pensyarah-pensyarah di Maktab Perguruan Tuanku Bainun Bukit Mertajam & USM Pulau Pinang (2005-2008) dan dari 2008 hingga kini (2010) rakan-rakan sekerja di SMK Bukit Gading - terima kasih.

"GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"

Minggu yang panas....

Penat.Panas. Beberapa minggu yang lepas sibuk dengan MSSS Takraw 2010. Jadi pengurus pasukan bawah 18thn. Acara berpasukan tempat ketiga. Acara regu Naib Johan. Yeaaa. Balik sekolah, ramai bising. Panas jugak. Tapi panas hati.Hehehe.... Minggu lepas, anak saudara sebelah orang rumah, meninggal dunia sebab eksiden dengan lori pasir. Kemalangan ngeri. Budak baik. Masih bersekolah. Tingkatan 6. Katanya kepada rakan sekelas sebelum meninggal yang dia dah penat dan nak rehat. Betul kata arwah - Semoga dia dan rakan (penumpang belakang) ditempatkan bersama orang yang beriman. Amin(Al-Fatihah). Jumaat lepas hingga Ahad- aku berjambori di Wetland Putrajaya. Jambori 1Pengakap 1Malaysia sempena hari Belia 2010. Cuaca Panas. Bertambah panas apabila pendaftaran ahli ditolak urusetia kerana katanya kuota Gombak dah dibagi kepada Daerah lain!Panas telinga bila mendengar jawapan si urusetia. Apa ni? Bikin panas la...mana boleh suka suki bagi kuota kat orang lain? hahahaha...akhirnya, jadi pendatang haram la. Walaupun tak bayar, boleh makan jugak! hahahaha....Last day kat Putrajaya, suhu yang dirakam pada jam 12.30 tgh, ialah 40 darjah selsius!!!! Pecah rekod dan ekon kereta aku!!!!

P.S: Tahniah kepada semua peserta dari Gombak kerana berjaya mengharungi kepanasan di Putrajaya. Kepada Ubie...sori bro. Pendaftaran failed sebab aku lambat. Takziah kepada keluarga Abg. Hussin (sedih jugak bila aku teringat kat Amirul ni...aku sampai kat tempat kejadian arwah dah tak bergerak!)Rosdi- Thanx belanja aku McD ( nanti mai ambik sijil kat aku)

Perkhemahan Pengakap Wanita Selangor 2010, Putrajaya

Tuesday, April 20, 2010




Night Ride at Putrajaya





kerenah Pelajar Zaman Ini (Pt.2)

Wednesday, April 14, 2010
(gambar hiasan)

Apa nak jadi dengan pelajar kita sebenarnya? Bila di tegur, mereka akan melenting. Bila dinasihati, mereka akan buat muka sardin sahaja! Inilah yang membuatkan guru-guru naik angin ataupun naik meluat dengan perangai yang ditunjukkan pelajar. Namun, bukan semua pelajar bersikap sebegitu. Hari ini keluar pula berita mengenai pelajar di sebuah sekolah di Jalan Klang Lama yang bersikap biadap dengan menyembur cat ke atas sembilan buah kereta guru dan memecahkan tingkap sisi sebuah kereta. Dari laporan berita yang dibaca, pihak sekolah telah mengenal pasti kumpulan pelajar tersebut dan akan mengambil tindakan berdasarkan peraturan sekolah. Persoalannya, siapa yang akan menanggung kerugaian yang dialami oleh guru-guru tersebut? Kalau berlaku kemalangan boleh membuat tuntutan insurans tetapi kes ini akan ditanggung oleh siapa? Aduhai...inilah nasib seorang guru.

P.S: Jalan kaki ke sekolah adalah lebih selamat dari sebarang sikap vandalisme pelajar ataupun dibina sebuah kawasan parking khas (berpagar) untuk guru.

1st Trip to Broga Hill

Monday, April 12, 2010







After planning for so long, yesterday me and my friends had the opportunity to climb up broga Hill for the first time. It was a great experience though because I've never climb up a hill with so many people climbing at the same time. Tha path was crowded with people who might had come since 6.00 in the morning. The parking was full and had to make 2-3 rounds around the parking area before I found an empty space to park my car. Some people say it will take 30-40 minutes climb to the peak but to my surprise I managed to climb up to the first peak in just 25 minutes (Rosdi and Bad in 20 minutes). fuyoo..Then I started shooting the view. Superb...You can see all kinds of photographers up here with all kinds of gadgets (from small to big cameras and from 35mm to hundreds mm lenses). It was like a camera fair! Hehehe...Anyway it was a great experience to be there with my buddies...maybe I'll have another trip to Broga someday.

Broga Hill..





Smooth Ride..

Thursday, April 8, 2010

Broga Hill anyone?

Wednesday, April 7, 2010

taken from: www.manmeng.net

Pemantauan ICT

Monday, April 5, 2010

hehehe....patut la tak boleh nak lengkapkan pemantauan ict tu...

farewell and Goodnite

Wednesday, March 31, 2010
video

Cross country dan XPDC ke LOLO Nuang

Tuesday, March 30, 2010









Hujung Minggu yang Sibuk...

Monday, March 29, 2010
Fuhhh...penat gila dua tiga hari ni. Cuaca pun panas. Jumaat dan Sabtu lepas bantu Cikgu Hafiz kat SMK Lembah Keramat, jadi fasilitaor untuk program perkhemahan. Ahad pulak pergi naik gunung Nuang (tapi sampai Lolo saja la..) sebab nak try cross country dengan basikal gunung aku. Hehe. Mendakinya dekat dua jam lebih, tapi bila turun...35 minit ja! Dahsyat. Laju gila masa menuruni laluan kat situ. Aku hampir-hampir nak masuk gaung. Hehehe...Disebabkan itu, aku rasa aku perlu upgrade sikit lagi basikal aku ni. Mungkin aku perlu menubuhkan satu dana dalam masa terdekat ni untuk memasang brake hidraulic pulak. Hehehe...Apapun, kepada kengkawan sependakian dan sepengkayuhan aku, trip kelmarin memang enjoy dan best gila!!! hahahaa...

Kerenah pelajar zaman kini...

Tuesday, March 23, 2010
Aduh...budak-budak buat hal lagi! Tiga minggu lepas malaun mana tah dah curi helmet KHI aku kat sekolah. Hari ni member aku pulak hilang handphone Nokia E71 yang baru dibeli. Aduhai, budak-budak zaman sekarang dah berani dan tak hormat kepada guru lagi. Barangan guru-guru pun dah di rembatnya. Nak kena pasang cctv ni....

P.S: kalau aku jumpa budak yang rembat ni mau aku bercakap dengan kaki kat diorang ni....heeii

How to remove " Please select the operating system to start".

Friday, March 19, 2010
How do I remove "please select the operating system to start" screen?: "

1. Go to Start > Run and type in: MSCONFIG , and hit enter,
2. Click the BOOT.INI tab.
3. Next, click 'Check All Boot Paths'.
4. This procedure should correct your BOOT.INI file."

Trip ke Sabah lagi...

Tuesday, March 9, 2010
Kalau la trip ni menjadi kenyataan, bermakna aku akan terbang lagi ke Sabah untuk kali ke dua tahun ini. Bulan Februari lepas aku dah panjat Gunung Kinabalu dan kali ni katanya untuk lawatan penanda aras staff sekolah aku ( dan aktiviti heng sana dan heng sini juga. hehehe...). Nak pergi ke tak?Kena mula menyimpan dah ni...huhuhu.



taken from :www.sabah.edu.my

Off-road anyone?

Just started my new hobby: mountain biking. Even though it sounds really extreme, but I've never have the chance to ride my bike off-road! Huh, what a waste. Thought of having my first off-road ride this Saturday, but the plan has gone "kebaboom" when I have to attend one programme at my school this Saturday. *Sigh*. The best thing is, I'm gonna have one week holiday next week and maybe the ride will become a reality. Yeaa.....too excited when I think about it. hehehehe...
pic taken from: www.foesracing.com

P.S: nak cuba buat macam ni..hohooho!

Geng Jahat

Saturday, March 6, 2010

Mi Familia...


hehehe...this application is really nice....go to this site: http://www.freeflashtoys.com/ILEt

P.S: Tasha...thanx!

Kantin oh kantin!

Friday, March 5, 2010
Aduhh...dah empat hari kantin sekolah tutup kerana diarahkan tutup selama dua minggu oleh kementerian kesihatan. hal ini telah menimbulkan beberapa komen nakal dari para pelajar mengenai kes tersebut. Apa pun komen yng diberikan oleh para pelajar, hal ini telah menyukarkan aku untuk mendapatkan (beli la...) air yang sejuk dikala musim kemarau ini. Aduhh...susah betul.

P.S : kena beli peti ais nih..hehehe



Projek mencantikkan meja kantin.

Bleach

Thursday, March 4, 2010
video

I've fulfilled my dream...yeaahhh!!!

2.00 pagi sebelum mendaki ke puncak dari Gunting Lagadan Hut. Huuh, macam nak mendaki Gunung Everest. hehehe...
Di atas puncak- Lowest Peak, bersama-sama rakan sependakian! (bangga oo..)
Pemandangan Laban Rata Hut pada jam 6.00 ptg. Amat cantik dan sejuk (10 darjah celsius) Kejayaan menawan puncak tak dapat digambarkan dengan kata-kata...(sebab terlalu penat nak berkata-kata...hehehe)

Crash Boom Bang


Aduhhh...macamana la aku nak mengajar ICTL bila komputer kat lab aku ni asyik crash boom bang je hari-hari? Ni la bahana apabila masih lagi menggunakan pc yang diterima pada tahun 2002. Dah masuk lapan tahun tu dan ram pun hanya 128mb, jadi macamana nak beroperasi dengan efektif? Kehadiran pelajar pun macam air laut, sekejap pasang sekejap surut. hehehe...pening jugak memikirkannya apabila menjadi penyelaras makmal ni.Hmmm....semoga permohonan pelupusan diluluskan dan akan menerima komputer yang baru secepat mungkin, Amin! Selasa lepas Kementerian baru sahaja menghantar perlatan untuk setup wifi untuk digunakan seluruh sekolah. Harap-harap kemudahan wifi ini akan membuka satu dimensi baru dalam budaya penggunan ICT di SMKBG.

Flying with a dream...

Flying with a dream...
lovely...